Voordelen van curcumine

Curcumine, afkomstig van de kurkuma-wortel, wordt van oudsher ingezet bij uiteenlopende gezondheidsproblemen. Vooral binnen de Indiase ayurvedische geneeskunde en traditionele Chinese geneeskunde wordt curcumine veel gebruikt. Maar wat zijn eigenlijk de voordelen van curcumine?

In een groot aantal wetenschappelijke studies is aangetoond dat curcumine over belangrijke antioxidatieve eigenschappen beschikt en beter in staat is vrije radicalen te bestrijden dan bijvoorbeeld vitamine E. Ook werd aangetoond dat curcumine in het lichaam wordt gemetaboliseerd tot tetrahydrocurcumin, een nog krachtiger antioxidant dan curcumine zelf.

  1. Ontstekingsremmende werking

   Curcumine wordt veel gebruikt als smeermiddel voor de gewrichten. Het heeft een ontstekingsremmende werking bij gewrichtsaandoeningen zoals reumatoïde artritis, artrose en houdt de gewrichten soepel.

  2. Remt de groei van kankercellen

   Aangezien ontsteking een belangrijke factor is bij tumorgroei, zijn de studieresultaten voor curcumine veelbelovend bij de preventie en behandeling van kanker.[6]

  3. Boost je weerstand en ondersteunt natuurlijke afweersysteem

   Curcumine kan dankzij de positieve eigenschappen waarover het beschikt zeer breed worden toegepast. Zeer belangrijk is het feit dat Curcumine het natuurlijk afweersysteem van cellen ondersteunt. Daardoor levert het een belangrijke bijdrage aan het behoud van normale, gezonde cellen en weefsels.

  4. Darmen en spijsvertering

   Curcumine helpt bij een slechte spijsvertering, vooral bij de vertering van vetten. Het voorkomt winderigheid en een opgeblazen gevoel.

   Aangezien curcumine ontstekingen in de darmwand tegengaat, kan het ook belangrijk zijn bij het verminderen van klachten bij prikkelbaredarmsyndroom of de ziekte van Crohn [5]

  5. Curcumine draagt bij aan een goede werking van hart en bloedvaten

   Curcumine verbetert de functie van endotheel. Dit is een dun laagje cellen dat de binnenkant van hart en bloedvaten bekleedt. Deze cellen vervullen een belangrijke rol bij de bloedstolling, vorming van nieuwe bloedvaten, het reguleren van de bloeddruk en het transport van zuurstof en voedingsstoffen [2].

  6. Goed voor de hersenen

   Curcumine stimuleert de aanmaak van BDNF, waardoor het zou kunnen helpen bij het vertragen of misschien zelfs genezen van hersenziekten en de achteruitgang van de hersenen op hoge leeftijd. [3] [4]

  7. Curcumine ondersteunt de leverreiniging

   NCBI onderzoeken en artikelen over lever, leverproblemen en leververvetting beschrijven de lever-reinigende functie van curcumine. Zelfs bij het behandelen van ernstige schade in de lever, ontstaan door zware metalen, worden de voordelen van curcumine beschreven [7].

Reacties en beoordelingen van gebruikers na gebruik Curcumine

Disclaimer: Het gebruik van een curcumine is geen garantie voor de genoemde voordelen. De onderzoeksresultaten uit dit artikel zijn alleen bedoeld ter illustratie en zijn niet gekoppeld aan het gebruik van een kurkuma supplement. Gezondheidsvoordelen van plantaardige supplementen mogen pas na goedkeuring van de autoriteiten worden gevoerd.